به گزارش مهر، کاترین لافارژ، پژوهشگر و مجری این طرح در دانشکده علوم دانشگاه آلبرتا با کشف خود بر این نظریه که تمامی بقایای گیاهی مدفون در یخهای قطبی مردهاند، خط بطلان کشید.
پیش از این هر نوع رشد گیاهی در نزدیکی حاشیه یخچالها، نتیجه کلونی سریع گیاهان مدرن در اطراف یخچالها تلقی میشد.
این پژوهشگران با استفاده از رادیو کربن تایید کردند که عمر این گیاهان که برایوفیت نام دارند از 400 تا 600 سال است و در طول عصر یخبندان کوچک که بین 1550 و 1850 روی داد، در زیر یخ مدفون شدهاند.
لافارژ در این زمینه خاطر نشان میکند که گونههای مدفون در زیر یخچالهای قطبی نه تنها دست نخورده باقی ماندهاند بلکه در شرایط تر و تازهای هستند و امکان رویش دوباره آنها وجود دارد.
وی و همکارانش در آزمایشگاه 24 نمونه مدفون در زیر یخچالها را برای کشت انتخاب کردند. هفت مورد از این نمونهها 11 کشت را تولید کردند که به طور موفقیت آمیز چهار گونه را از مواد والد اصلی رشد دادند.
لافارژ میگوید: رشد دوباره این گونههای گیاهی متعلق به عصر یخبندان کوچک مانند خزه، شناخت ما را از اکو سیستم یخچالهای طبیعی به عنوان مخازن زیست شناختی که به طور روز افزون با آب شدن یخهای جهانی مهم میشوند، افزایش میدهد.
وی افزود: میدانیم که برایوفیتها میتوانند سالیان سال مثلا در بیابان مدفون بمانند و سپس دوباره فعال شوند اما هیچ کس انتظار نداشت که این گونه پس از حدود 400 سال در زیر یخچالهای طبیعی، دوباره فعال شود.
این گیاهان ساده و موثر که بیش از 400 میلیون سال در زمین بودهاند زیست شناسی منحصر به فردی را برای انعطاف پذیر مناسب و بهینه تکامل دادهاند. هر گونه سلول برایوفیت میتواند خود را برای آغاز رشد یک گیاه کاملا جدید دوباره برنامه ریزی کند. این توان معادل توانایی سلولهای بنیادی در سیستم جانوری است.
لافارژ میگوید: این یافتهها حاکی از نقش حیاتی برایوفیتها در محیطهای قطبی است و میتواند در مورد تمامی لایههای منجمد اعماق زمین صدق کند.